Budgetbeheer

Had u altijd uw financiën netjes op orde, maar bent u doordat er iets niet klopte aan de toeslag die u ontvangen hebt, in de schulden geraakt? Dit komt helaas vaak voor en daardoor ontstaan er andere schulden. Wij zien regelmatig dat een deurwaarder bij loonbeslag/ bankbeslag geen rekening heeft gehouden met alle inkomsten en uitgaven. Hierdoor kan het beslag veel hoger uitvallen. Waardoor u in de knoei komt met het betalen van uw andere vaste lasten, wat de problemen nog groter maakt.

Er zijn tal van andere situaties op te noemen waardoor u het overzicht over uw financiën bent kwijtgeraakt en ondersteuning kunt gebruiken. Budgetbeheer kan ik zo’n situatie een oplossing bieden.

Wat is budgetbeheer?

Budgetbeheer betekent dat uw inkomen wordt beheerd door een budgetbeheerder. Dit is op vrijwillige basis, zonder tussenkomst van een rechter zoals bij bewindvoering. De budgetbeheerder zorgt dat uw inkomen op een rekening wordt gestort (dit noemen wij een beheerrekening). Tevens controleren wij of uw inkomen correct is en of u alles ontvangt waar u recht op heeft (toeslagen, bijzondere bijstand etc). Wij bekijken wat uw inkomsten en vaste lasten zijn. Wij maken hier een begroting van, een budgetplan. Zo ziet u overzichtelijk hoeveel geld er elke maand binnen komt en wat er weer uitgaat.

De budgetbeheerder opent een bankrekening (beheerrekening) op uw naam. Hier worden al uw inkomsten zoals; salaris, uitkering, pensioen, toeslagen etc. op gestort. De budgetbeheerder betaalt van deze rekening uw vaste lasten en overige uitgaven. U krijgt wekelijks of maandelijks geld voor boodschappen, vervoerskosten en andere levenskosten (leefgeld). Afhankelijk van de mogelijkheden en afspraken wordt ook een deel van uw inkomen gereserveerd voor onvoorziene uitgaven. Indien mogelijk sparen wij geld voor belangrijke en leuke zaken.

Indien u schulden heeft, dan schrijven wij schuldeisers aan en inventariseren de hoogte van de schuldenlast. Vervolgens bespreken wij met u de mogelijkheden om deze op te lossen.

 

Waarom budgetbeheer?

Beheert u uw eigen financiën, maar heeft u hierbij ondersteuning nodig? Budgetbeheer kan rust geven. Uw vaste lasten worden betaald, waardoor de kans op het ontstaan van schulden afneemt.

Indien u wel schulden heeft en een schuldsaneringstraject doorloopt, vergroot budgetbeheer de kans op een goede afloop. De kans op nieuwe schulden neemt af, omdat alle vaste laten betaald worden. Wij begrijpen dat het een grote stap is om uw financiën uit handen te geven, maar wij geloven erin dat dit u uiteindelijk rust geeft en het bijdraagt aan een stabieler leven.

Voor wie?

Bent u schuldenvrij na een schuldenbewind? Maar vindt u het spannend om uw eigen financiën te beheren? Dan is budgetbeheer misschien een oplossing. Of indien u bewindvoering een te zware maatregel vindt, dan kunt u kiezen voor budgetbeheer. U krijgt dan nog wel ondersteuning bij uw financiën, maar u heeft meer beschikking over uw geldzaken.

 

Vrijwillige basis

Budgetbeheer is op vrijwillige basis zonder tussenkomst van een rechter. Het kan dus elk gewenst moment beëindigd worden. Er worden wel afsluitkosten in rekening gebracht.

Tarieven

Welk tarief u betaalt voor budgetbeheer is afhankelijk van uw situatie en uw wens. Zo is bepalend of u wel of geen schulden hebt. U alleenstaand bent of dat er sprake is van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast heeft u de keuze om uw administratie zelf te beheren of deze te laten beheren door Centrum Bewind & Bemiddeling. 

Soorten budgetbeheer

Maandbedrag excl. BTW, zonder administratie

Maandbedrag incl. BTWzonder administratie                   

Maandbedrag excl. BTW, met administratie

 

Maandbedrag incl. BTW, met administratie                                

Eén persoon

 

€ 70,- € 84,70 € 90,- € 108,90

Met schulden

 

€ 100,- € 121,- € 120,- € 145,20

Meerpersoonshuishouden

 

 € 84,- € 101,64 € 108,- € 130,68

Met schulden

 

€ 120,- € 145,20 € 144,- € 174,24

Overige kosten

Alleenstaande:

Intake kosten: € 375,- excl. BTW (453,75 incl. btw)

Beëindiging dossier: € 150,- excl. btw (€ 181,50 incl. btw)

Meerpersoonshuishouden:

Intake kosten: € 450,- excl. btw (€ 544,50 incl. btw)

Beëindiging dossier: € 180,- excl. Btw (€ 217,80  incl. btw)

6 + 13 =